(Geen) Tijd voor ondernemen

Veel ondernemers hebben het gevoel altijd tijd tekort te hebben. Wat eigenlijk vreemd is, want er is een vaste hoeveelheid tijd, van tijd kun je niet meer of minder maken. We willen alleen meer doen dan waar we tijd voor hebben. Dus wringen we ons in bochten en spiegelen we onszelf voor dat we dingen sneller kunnen doen dan uiteindelijk het geval is. We weten het en toch trappen we er steeds weer in.

Einstein time
Voor mij viel er veel op zijn plaats toen ik in het boek The Big Leap (Waag de sprong) van Gay Hendricks een hoofdstuk over tijd las. Veel mensen doen alsof ze slachtoffer zijn van tijd: of de tijd vliegt, of de tijd kruipt voorbij, alsof het iets is dat buiten onszelf omgaat. Als je overgaat op Einstein Time verandert dat: tijd is niet iets wat je hebt of niet hebt, jij bepaalt je eigen tijd (you’re where time comes from). Hoe je dat doet? Om te beginnen door te stoppen met klagen over tijd of je te verschuilen achter tijd. Als ouder ben je aan het werk en je kind vraagt of je met hem wilt spelen. ‘Nee, daar heb ik nu geen tijd voor.’ Wat als hetzelfde kind valt? Dan is tijd geen issue meer. Realiseer je welke keuzes je maakt en waarom. Ik probeer dit toe te passen en het geeft inderdaad ruimte, al lukt het nog lang niet altijd.

‘Zelluf doen’
Een ‘ondernemerskwaal’ is dat we zoveel mogelijk zelf willen doen. Of vinden dat we alles zelf moeten doen. Maar we kunnen niet alles zelf. Erken dat en kijk welke zaken je kunt en wilt uitbesteden. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een specialist, die iets veel beter en sneller kan. Dan zet je een grote stap in de richting van zelf baas zijn over je eigen tijd. Neem weer Tijd voor ondernemen.

Hulp nodig voor de inhoud van je website? Een nieuwsbrief sturen om klanten aan je te verbinden? Netraam WoordWerk helpt graag.