O2GH op bezoek bij De Terugwinning

De Terugwinning
Het circulaire ambachtscentrum van Woerden

Onlangs zijn wij met ons ondernemersnetwerk O2GH te gast geweest bij de Terugwinning in Woerden. De Terugwinning helpt mensen weer aan werk en aan werkplezier en doet dat op een wel hele mooie, duurzame wijze.
Wij werden met open armen ontvangen en zullen het bezoek niet snel vergeten.

De oorsprong
Het verhaal begon als een visie, geboren uit de wens om een positieve impact te hebben op zowel het milieu als de lokale gemeenschap.

Gestart werd met het verzamelen en repareren van fietsen in opdracht van het ANWB Kinderfietsenplan. Afgedankte fietsen worden door de medewerkers van de Terugwinning opgeknapt. De medewerkers hebben zodoende werk als fietsenmaker of worden daar al werkend voor opgeleid. De opgeknapte fietsen gaan naar kinderen in een lastige financiële thuissituatie, worden gratis onderhouden tot het kind 18 jaar is en worden ingeruild voor een grotere fiets als het kind er af ‘groeit’.

Het vervolg
De houtwerkplaats ontstond toen deuren, afkomstig uit sloop- en renovatiepanden, verwerkt konden gaan worden tot mooi basismateriaal voor allerlei nieuwe producten. De medewerkers van de Terugwinning leren zo een ambacht en krijgen liefde voor het werken met een kostbare grondstof als hout. De nieuwe producten, denk aan vogelhuisjes, kaasplanken, lectuurbakken e.d. vinden hun weg naar particulieren en bedrijven. Toen 2 jaar terug een laser-graveermachine kon worden aangeschaft, groeide de diversiteit in gepersonaliseerde relatiegeschenken snel.
Ook producten die kunnen worden ingezet in het kader van de SROI besteksverplichting bij overheidsopdrachten, social return on investment, vinden gretig aftrek, zoals bijvoorbeeld de insectenhotels en vleermuiskasten om te kunnen plaatsen in een gerenoveerde wijk.

En verder
Er kwam een meubelwerkplaats bij. Veel ingezamelde meubels kunnen een likje verf of lak gebruiken, een lapje stof of een complete restauratie. En bij meubels horen allerlei accessoires zoals spiegels, vazen en lampen. Die worden opgeknapt en krijgen veelal een nieuwe voet of lijst van restmateriaal. Of er wordt iets heel nieuws bedacht, bij de Terugwinning is alle ruimte voor creativiteit.

De kledinginzameling ging lopen en na een jaar werd een naai-atelier ingericht om van reststoffen allerhande producten te maken zoals feestslingers, tafelrokken voor statafels, -lopers en servetten.

Er kwam een winkel voor de tweedehandskleding, de meubels en ondertussen ook veel tweedehands gereedschappen, witgoed, sieraden, LP’s en CD’s, glas en servies etc.
De Terugwinning sloot een contract met de gemeente Woerden om bij de Milieustraat de bruikbare machines, gereedschappen en gebruiksvoorwerpen apart in te zamelen en deze door schoon te maken, te repareren of anderszins op te knappen geschikt te maken voor hergebruik. Deze worden te koop aangeboden in de winkel die voor iedereen is bedoeld. Inwoners die wat minder te besteden hebben, ontvangen bonnen om hier aankopen te kunnen doen.

Duurzaamheid als hoeksteen
Het hart van De Terugwinning klopt met duurzaamheid. Hier wordt niet alleen gesproken over groene idealen, maar ze worden ook in praktijk gebracht. De organisatie richt zich op het terugwinnen van sociaal en maatschappelijk kapitaal door het inzetten van mensen die aan de zijlijn staan. Ze streeft naar vermindering van de hoeveelheid afval door hergebruik te stimuleren en actief te recyclen. Door zorgvuldig om te gaan met materialen en grondstoffen, draagt De Terugwinning bij aan een circulaire economie en een schonere toekomst.

Innovatie en toekomstgerichtheid
De Terugwinning staat niet stil. Voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om haar impact te vergroten, omarmt ze innovatie en technologische vooruitgang. Of het nu gaat om het implementeren van geavanceerde sorteerprocessen of het verkennen van nieuwe mogelijkheden voor hergebruik, De Terugwinning blijft vooruitkijken en streven naar verbetering.

Een uitnodiging tot samenwerking
Ben je een bewoner die oude spullen wil recyclen, of een bedrijfseigenaar die op zoek is naar duurzamere praktijken, of een bezoeker die geïnspireerd wil worden, De Terugwinning verwelkomt je met open armen.

Wil je een steentje bijdragen als vrijwilliger of ben/ken je iemand die bij de Terugwinning op de juiste plek kan zijn, iedereen is even welkom.

Er is zoveel samenwerking mogelijk tussen de Terugwinning en veel grote en kleine ondernemers zowel in het Woerdense als in de rest van het land.

De Terugwinning in Woerden is niet zomaar een faciliteit; het is een symbool van hoop, vooruitgang en veerkracht. In een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, schijnt De Terugwinning helder als een voorbeeld van wat mogelijk is, wanneer we onze krachten bundelen voor een betere morgen.