‘Alles draait om veiligheid en gezondheid van mensen’
In dit nieuwe jaar, 2014, waarin VCMCM haar 10-jarig jubileum viert, starten wij iets nieuws: een blog. Korte persoonlijke verhalen over alles wat met ons werk te maken heeft: veiligheidskunde, bedrijfshulpverlening, bodemverontreiniging, gevaarlijke stoffen. Marianne Mulder begint, over haar drijfveren. Collega’s Barry, Rokus, PieterJan en wie weet ook de anderen, zullen volgen.
‘Alles draait om veiligheid en gezondheid van mensen’
Marianne Mulder
Veiligheidskundige, dat heeft echt te maken met wie ik ben. Ik ben zeer betrokken bij mensen en kan er slecht tegen als hen onrecht wordt aangedaan. In mijn vak kan ik er alles aan doen om te zorgen dat mensen tenminste veilig kunnen werken. Ik kan me overal mee bemoeien en kan zo invloed uitoefenen op risico’s en dus ook op veiligheid. Dat is wie ik ben.
Direct communiceren
Ik wil mensen het belang van veiligheid duidelijk maken. Iedereen moet voldoen aan de regels, maar regels volgen is zeker niet ons doel. We vertalen de regelgeving naar de situatie van het werk, passend bij de klant. Je moet snappen waarom een bepaalde maatregel belangrijk is. Als ik er niet in slaag om dat uit te leggen ben ik geen goeie veiligheidskundige.
Ik houd niet echt van ruzie, maar ik ga een stevige discussie niet uit de weg. Wat dat betreft pas ik goed in de mannenwereld van aannemers: direct communiceren, zeggen waar het op staat, en vervolgens: ‘kom op, aan de slag’.
Regels werkbaar maken
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet momenteel onderzoek naar de toepasbaarheid en onderbouwing van bestaande regels. Via een aanbeveling vroegen ze ook mijn mening daarover. Met zo’n onderzoek ben ik echt blij. In Nederland hebben we eindeloos veel regels, die soms geen basis in de praktijk lijken te hebben. Kijk naar het werken met verontreinigde grond: natuurlijk zijn er maatregelen nodig om contact met verontreinigingen te voorkomen, maar hoeveel contact zou er zijn zonder maatregelen en hoeveel gevaarlijke stoffen krijg je dan binnen? Ik ben een warm voorstander van dat soort onderzoeken.
Vragen als: Op welke onderdelen van de regelgeving mis ik de onderbouwing? Wat zijn de knelpunten in de praktijk? Waar is in de praktijk behoefte aan? Daar wil ik me graag mee bemoeien. Dat past ook helemaal in mijn missie: op weg naar regels die gebaseerd zijn op daadwerkelijke risico’s. Regels die ook in de praktijk werkbaar zijn. Zodat mensen veilig en gezond kunnen werken.
Vragen over veilig werken? Neem contact op met VCMCM.