Gedwongen verhuizen van ouderen: hartverscheurend
500 meldingen kwamen er binnen bij het meldpunt Gedwongen Verhuizingen. Omdat verzorgingshuizen sluiten of omdat mensen niet meer in de categorie vallen, die nodig is om in een verzorgingsverhuis geplaatst te worden. Deze meldingen komen voornamelijk van familieleden en naasten. Er is ook een grote groep ouderen die niemand heeft om voor hen te spreken, dus waarschijnlijk is het probleem van gedwongen verhuizen van ouderen nog veel groter.
Utopie: thuiszorg en mantelzorgers redden het wel
Het sluiten van verzorgingshuizen zie ik echt als een probleem. Ik heb het zelf ervaren met mijn schoonmoeder van 90, die in juli 2013 besloot in bed te blijven, omdat zij vond dat dat beter was voor iedereen. Ze werd verzorgd door de thuiszorg: ’s morgens om 10.30 uur ontbijt en wassen en ’s avonds om 20.00 uur een warme maaltijd die in de magnetron werd opgewarmd, maar die ze niet opat. Het is een utopie te denken dat mensen van 90 jaar langer thuis kunnen blijven wonen, omdat de thuiszorg ze wel verzorgt. De vereenzaming van mijn schoonmoeder was als familielid stuitend om te zien. Als alle kinderen buiten de stad wonen en alle andere mantelzorgers zijn overleden, is het voor de thuiszorg niet te doen.
Hartverscheurend
Mijn schoonmoeder werd door de omstandigheden gedwongen te verhuizen. Dat was werkelijk hartverscheurend. Iemand die 60 jaar in hetzelfde huis woont en dan plots in een kamer achter een deurslot met mensen die er nog veel erger aan toe zijn dan zij. Nee, leuk is anders. Maar alleen wonen was te gevaarlijk geworden voor haarzelf en haar buren. En dan hadden wij nog het ‘geluk’ dat we in 2013 een speciale plek voor haar aangevraagd hadden met extra zorg voor dementie. Na 1 januari 2014 is dit niet meer mogelijk.
Kostenbesparing? Nee, kostenverschuiving
Kostenbesparing in de zorg is een van de doelen van het ingezette beleid. Vorige week werd ‘ruimhartig’ meer geld voor verzorgingshuizen aangekondigd: de bekende druppel op de gloeiende plaat. Ik denk dat het veel moeilijkheden gaat opleveren en juist veel extra druk op de rijksfinanciën. Ouderen die zorg nodig hebben en thuis blijven wonen zullen zwaar drukken op de thuiszorg. Ook ziekenhuizen zullen dit merken: de thuissituatie is vaak niet ideaal, wat meer valincidenten en dus ziekenhuisopname zal opleveren. En wat te denken van criminaliteit? Mijn schoonmoeder heeft twee keer opengedaan voor mensen die zeiden van de thuiszorg te zijn maar die het voorzien hadden op haar geld en gouden sieraden. Ouderen zijn steeds vaker doelwit.
Positieve trend: meer samen
Als positieve kant van dit beleid zie ik dat het mensen ‘dwingt’ om andere oplossingen te verzinnen. Er ontstaan nieuwe woonvormen waarin mensen bij elkaar wonen, zodat ze op elkaar kunnen letten. Eigenlijk zoals de hofjes van vroeger tijden, maar ook de nieuwe kangoeroewoningen waar generaties bij elkaar wonen en andere vormen van samen wonen. Aan dit soort initiatieven wil ik mijn bijdrage leveren om ook ouderen de huiselijke woonomgeving te geven die we allemaal graag willen.
Een huiselijke omgeving voor ouderen creëren? Neem contact op met Jolanda van der Spiegel van The Collections