Regen maken

Licht en water, meer heeft een tuin niet nodig. Soms is het te weinig, soms wat te veel. Met het mooie weer van de afgelopen maanden was het hier in de tuin erg droog. Overal in het land vielen behoorlijke buien, hier in Polsbroek beperkte de neerslag zich tot een buitje tegen het stof. Omdat het grondwater hier hoog staat, kan de tuin wel wat hebben. Maar het gras begon gele plekken te vertonen en veel planten stonden in de zinderende hitte naar water te snakken. Steeds werd er regen voorspeld. Die niet kwam. Wanneer gaan we sproeien? Ok, uiteindelijk leggen we de pomp in de sloot. Dan maken we de regen wel zelf.

Af en toe weer een buitje, maar onder bomen is het niet eens nat. Tot de wolkbreuk van afgelopen maandag. Om zeven uur worden we gewekt door een enorme klap van bliksem, die ergens vlakbij moet zijn ingeslagen. Geen zichtbare schade. Vervolgens urenlang regen, zo hard, dat ik me aan de telefoon niet meer verstaanbaar kan maken. Genoeg, genoeg, maar daar trekt de buienradar zich niets van aan. Na vier uur wordt het lichter. Even later zon, alsof er niets gebeurd is. De sloten zijn tien centimeter omhoog gekomen. De tuin staat wonderwel fier overeind en laaft zich aan water en licht.

Regen maken als ondernemer
Als ondernemer wil je voldoende klanten, niet te veel, niet te weinig. Zeker als zzp’er is het een kunst om de stroom gelijkmatig te houden. In de praktijk is het vaak hollen of stilstaan. Een periode van regelmatig opdrachten, dan ineens komt iedereen tegelijk. Je zegt geen nee, want je weet nooit wanneer het weer minder wordt. Dus heb je geen tijd om volgende opdrachten binnen te slepen. Als de stroom in de vakantieperiode weer wat afvlakt moet je daar onmiddellijk weer mee aan de slag. Te veel, te weinig, het blijft lastig te managen.

Rainmakers
Rainmakers, in Amerika de term voor mensen, die veel opdrachten binnen brengen. De echte regenmakers zijn goud waard. Een mooi beeld: regen maken. Ook typisch Amerikaans: zeggen dat je regen kunt maken. Om regen te maken moet je aandacht aan je klanten besteden. Niet te weinig, dan ben je uit beeld en niet teveel, dan voelen ze zich gepusht of overlopen. Structurele aandacht, zodat het structureel opdrachten ‘regent’ of in variatie op een populair liedje: ‘let it rain, let ik rain, let it rain’.

Regen maken, ik wil graag helpen de basis te leggen, waarop je bedrijf vruchtbaar kan bloeien: met een goede website of door regelmatig bericht aan (potentiële) klanten. Ook of juist in de vakantieperiode. Bel 06 255 85 644 of mail me: w.burger@netraamwoordwerk.nl. Kijk voor meer informatie op Netraam Woordwerk.