Inrichting van de Levenseindekliniek

De eerste Levenseindekliniek in Nederland zit in Den Haag. Van hieruit begeleidt de kliniek mensen met een stervenswens, die aan de euthanasiewet voldoen, maar aan wie de arts geen euthanasie wil geven. De Levenseindekliniek werkt hiervoor samen met een aantal hospices, waar de levensbeëindiging daadwerkelijk plaatsvindt. Het klassieke pand van de Levenseindekliniek in Den Haag wordt al een aantal jaren in stappen verbouwd en ingericht. Inmiddels is het laatste gedeelte aan de beurt.

Unieke functie
Fanny Willems van Flint interieurarchitecten was vanaf het begin betrokken bij het proces van nadenken over hoe een pand met deze in de wereld unieke functie eruit moet zien. Daaruit is een visie ontwikkeld waaraan het ontwerp moet voldoen: prettig, warm en rust zijn de kernwoorden.

Uiteindelijk is gekozen voor een mooi vloerkleed in de ontvangsthal, waarvan de kleuren gebruikt worden in de rest van het pand. Hierdoor ontstaat samenhang en een prettige uitstraling door rustige naturel en warme kleuren. Onder andere de koperen vlinders die Fanny Willems zelf ontwierp, vallen op. De vlinders staan symbool voor de mensen (vlinder is symbool voor de ziel) die zijn geholpen door de Levenseindekliniek. Zij stonden in het blad Zorginterieurs.

In een eerdere fase is de begane grond met kantoren, spreekkamers en het trappenhuis aangekleed. Inmiddels is besloten de begane grond vooral als ontvangst- en trainingsruimte te gebruiken voor mensen van buiten. Daarom worden de kantoren naar boven verhuisd.

Nomax Project regelt aankleding en meubilair
Vanaf het begin heeft Fanny Willems Nomax Project ingeschakeld voor het leveren van aankleding en meubilair voor inrichting van de Levenseindekliniek. Omdat het concept nu bekend is, volstaat een bericht welke ruimte ingericht moet worden en kan Raymond Harmsen van Nomax Project alles inmeten, offertes maken en de coördinatie van de uitvoering op zich nemen.
Fanny Willems: ‘We werken nu al jaren samen aan meerdere projecten. We weten wat we aan elkaar hebben. Raymond is flexibel en snel, dat werkt erg prettig.

Kijk voor de foto’s van dit project op de website van Nomax Project.