De werkende vrouw als rolmodel – COLUMN Dinga van Driel LADY INTOBUSINESS WOERDEN

In mijn praktijk begeleid ik mensen en bedrijven in hun proces om te doen wat ze graag willen doen, om hun droom waar te maken en daar ook echt voor te gaan.

Dromen
Martin Luther King had een droom, een droom waarin alle mensen gelijk zouden zijn. Dat leek toen onmogelijk, maar een paar jaar later (1965) ondertekende de president een wet die stemrecht voor iedereen gelijk maakte. Martin Luther King is nog steeds een rolmodel voor de strijd tegen discriminatie.
Een van míjn rolmodellen is Esther Vergeer. Zij leeft haar droom en is zeer succesvol, ondernemend, en vooral zichzelf.
‘Geen succes zonder droom, geen succes zonder drempels’ schrijft ze op haar website. Een vrouw met een beperking die weet wat ze wil en ervoor durft te gaan. Als je handelt vanuit je droom is er veel meer mogelijk. Als je weet waar je voor staat,wat belangrijk voor je is, kun je veel bewuster keuzes maken
en ‘drempels’ overwinnen. In mijn praktijk kom ik vaak vrouwen tegen die achter een ander aan rennen vanuit een verlangen om behulpzaam te zijn. Het geeft voldoening om te helpen, maar we vergeten vaak naar onszelf te luisteren. Wat vinden we echt belangrijk? Wie willen we zijn? Ga terug naar je kern, je essentie. Creëer vervolgens je droom, overwin ‘drempels’ en heb succes.
De werkende vrouw als rolmodel?
Het vraagteken zet ik omdat ik vind dat het vrouwrolmodel niet alleen bepaald wordt door de vrouw maar óók door de rol die de man inneemt. Een vader kan trots zijn op zijn ‘papa’ dag. Als vrouw kun je dat belachelijk vinden: ‘er is toch ook geen mamadag’ hoor ik je denken. Maar met die papadag is wel een cultuur doorbroken: het wordt meer gewoon dat vaders ook zorgen voor de kinderen, dat we samen de verantwoordelijkheid nemen voor verschillende taken, dat we allemaal in andere rollen stappen. Hoe vaker die ‘oude’ rollen niet meer vanzelfsprekend bij een man of vrouw horen, des te gewoner wordt het en zo ontstaat er een nieuwe cultuur.

We creëren het allemaal zelf. Als we het beeld en de rol van de werkende vrouw willen veranderen, dan speelt de man daar dus ook
een rol in. Dit kan door de rollen van werken, zorgen, soort werk, niet meer aan een man of vrouw te koppelen, maar de taken te verdelen vanuit gelijkheid en kwaliteiten. En dáár hebben we nieuwe rolmodellen voor nodig, zowel mannen als vrouwen.

Wat is jouw droom?
Míjn droom is dat ik mensen help hun droom te ontdekken en drempels te overwinnen. Wat is jóuw droom? Durf jij ook zakelijk je droom te leven? Laat het me weten, ik ben heel benieuwd wat wij samen kunnen creëren. Daarin wil ik graag een rolmodel zijn.

TEKST Dinga van Driel
www.drielinkcoaching.nl
Reageren? dinga@drielinkcoaching.nl