Een Wereld vol Inspiratie – Mijn Bezoek aan de World Expo in Japan

Afgelopen week had ik de eer om tijdens het Ondernemers Ontbijt Groene Hart een presentatie te geven over een bijzondere ervaring: mijn bezoek aan de World Expo in Japan op 16 mei.

Wat is de World Expo?

De World Expo is een internationale tentoonstelling die elke vijf jaar plaatsvindt en waar landen van over de hele wereld hun visie op de toekomst delen. De editie in Japan stond in het teken van “Designing Future Society for Our Lives”Dit thema richt zich op het uitwisselen van ideeën over hoe we de toekomst van de samenleving kunnen vormgeven om het dagelijks leven te verbeteren en globale problemen op te lossen. De locatie zelf, een indrukwekkend terrein vol futuristische paviljoens, was al een beleving op zich.

The Grand Ring

Een van de meest indrukwekkende elementen van de expo was The Grand Ring, een gigantische cirkelvormige structuur die symbool stond voor verbinding en samenwerking. Het fungeerde als centraal ontmoetingspunt en bood een prachtig uitzicht over het hele terrein. Hier voelde je echt de internationale sfeer en de gezamenlijke ambitie om te bouwen aan een betere toekomst.

Wat feitjes over The Grand Ring:

  • 20 meter hoog
  • 30 meter breed
  • Diameter van 675m1
  • 2 km lang
  • 61.035 m2
  • Traditionele Japanse houtbouw
  • Grootste houten architectonische bouwwerk ter wereld (Guinness World Record)

Het Holland Paviljoen – Duurzaam en Creatief

Een van de meest indrukwekkende onderdelen van mijn bezoek aan de World Expo in Japan was uiteraard het Nederlandse paviljoen. Niet alleen vanwege het innovatieve ontwerp, maar vooral vanwege de krachtige symboliek en de boodschap die het uitdraagt.

Een Zon van Mensenhanden

Het paviljoen is ontworpen als een door de mens gemaakte zon – een bolvormige structuur die symbool staat voor onuitputtelijke, schone energie. Deze zon is niet zomaar een decoratief element: het is een krachtig symbool voor de toekomst die we samen kunnen creëren. De bol heeft een diameter van 10,6 meter, exact gelijk aan de ‘zon van de toekomst’ uit de iconische “Tower of the Sun” van Expo 1970 in Osaka.

Het ontwerp is het resultaat van een samenwerking tussen het Nederlandse architectenbureau RAU, ingenieursbureau DGMR, experience design studio Tellart en het Japanse bouwbedrijf Asanuma. Deze partijen hebben hun krachten gebundeld om een volledig circulair paviljoen te realiseren, dat na afloop van de Expo volledig gedemonteerd en hergebruikt kan worden. Elk onderdeel is voorzien van een materiaalpaspoort in Madaster, zodat niets verloren gaat. Het is inmiddels verkocht aan Pasona Group. Het paviljoen krijgt een nieuw leven op Awaji-eiland in Japan.

De Taal van Water

Een bijzonder aspect van het paviljoen is de manier waarop het water als energiebron centraal stelt. Bezoekers maken kennis met technologieën die energie opwekken uit water – een knipoog naar de Nederlandse expertise in waterbeheer én een concrete bijdrage aan de wereldwijde energietransitie. Deze “taal van water” wordt niet alleen technisch, maar ook zintuiglijk overgebracht via interactieve installaties en een persoonlijke “Orb” die bezoekers meenemen op hun reis door het paviljoen.

Leuke Weetjes

  • Het paviljoen bestaat uit twee delen: een evenementenruimte en een ervaring met shop en café, die samen de zon ondersteunen.
  • De constructie weegt maar liefst 1620 ton staal, bijna het dubbele van wat in Europa nodig zou zijn, vanwege de aardbevings- en tyfoonbestendigheid in Japan .
  • Op het dak ligt een spiegelend RVS-paneel van 15 bij 40 meter, waardoor de zon altijd volledig zichtbaar is – zowel van buiten als binnen.
  • Het thema van de Nederlandse deelname is “Common Ground: creating a new dawn together”. Het benadrukt het belang van internationale samenwerking bij het oplossen van wereldwijde uitdagingen zoals klimaatverandering, energietransitie, voedselzekerheid en gezondheid.
  • Buitenzijde stalen golvende lamellen als beweging van water en precies 425m1 lamellen als eerbetoon aan 425 jaar handel met Japan
  • Nijntje (Die Miffy genoemd wordt in Japan) is benoemd tot “Kids’ Ambassador” en begeleidt kinderen tijdens hun bezoek aan het paviljoen

 

Het Holland Paviljoen is meer dan een architectonisch hoogstandje – het is een manifest voor een circulaire, emissievrije toekomst. Het nodigt bezoekers uit om na te denken over hun eigen rol in die toekomst, en laat zien hoe Nederland met creativiteit, technologie en samenwerking bijdraagt aan een betere wereld.

Andere Paviljoens

Naast het Holland Paviljoen bezocht we ook:

  • Saoedi-Arabië: Een visueel spektakel, ontworpen door Architect Norman Foster, met een indrukwekkende audiovisuele show die de transformatie van het land liet zien, met aandacht voor cultuur, technologie en toerisme. Wat vooral opviel was dat kosten nog moeite waren gespaard.
  • Australië: Hier draaide het om verbinding met de natuur en de inheemse cultuur. De interactieve installaties en verhalen van Aboriginal gemeenschappen maakten diepe indruk.
  • Nordic Circle: Een gezamenlijke presentatie van de Scandinavische landen, met een focus op duurzaamheid, welzijn en technologie. De serene sfeer en minimalistische vormgeving waren typerend voor de regio

Raymond Harmsen – 0613441101

raymond@nomaxproject.nl

Nomax Project & Partners